Hoezo diep in onze genen?

Je hoort het organisaties heel gemakkelijk beweren: het zit in ons DNA. Wij zeggen het ook, onder andere over onze drie kernwaarden ondernemend, verbindend en volwaardig. Maar hoe komen deze kernwaarden zo diep in onze genen? Het is interessant daar eens verder op in te gaan, te beginnen met de laatste, volwaardig.

Begin jaren 70
Volwaardigheid, hiervoor gaan we terug naar begin jaren 70, naar het tijdperk van de zogenoemde niet-werkplaatsgebonden objecten, een van de voorlopers van IBN. De toenmalige directeur had, voordat hij hier begon, een aantal jaren van zijn leven ontwikkelingswerk gedaan in Tunesië. Daar waar hij was kon de lokale bevolking zich ontwikkelen en zelfstandig worden. Die bagage nam hij mee naar ons.

Kwaliteit leveren
Het werk dat men toen deed werd gezien als bezigheidstherapie waar je geen geld voor kon vragen. Hij zei: ‘geef ons een woonwijk waar we het beheer kunnen doen en besteed duizend gulden aan fatsoenlijk materieel, dan bewijs ik dat we kwaliteit kunnen leveren’. Hij voegde er de juiste begeleiding en opleiding aan toe en inderdaad, hij leverde de kwaliteit. Vervolgens ging hij de discussie aan: voor dit volwaardige werk moet een prijs betaald worden.

Zijn tijd ver vooruit
Dat er tegenwoordig een echte prijs betaald wordt voor het werk dat we doen, is dus ook te danken aan deze directeur die er destijds zijn nek al voor heeft uitgestoken. Kijk naar talenten in plaats van beperkingen, dat was zijn motto. Hij was zijn tijd ver vooruit. In zijn memoires schreef hij dat het enige goede dat dit bestuur had gedaan, de benoeming van zijn opvolger was, Peter van der Steen. Het ondernemen was hem met de paplepel ingegoten.

Lees binnenkort mijn volgende blogartikel over onze kernwaarde ondernemend en de visie van Peter van der Steen, die verder bouwde op het fundament volwaardigheid. Kun je hier niet op wachten? Bel (0413 334455) of mail me dan, ik vertel je graag alvast het hele verhaal.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.