Ga jij ze hun leven afpakken?

Die blije gezichten, ik vind het prachtig om te zien. Onze medewerkers zeggen dan wel dat het mooiste moment van de dag het tijdstip is waarop ze naar huis mogen, maar in de praktijk zie ik iets heel anders. Hun werk is hun leven, soms echt letterlijk. Zou jij hen dit leven willen afpakken?

De manier waarop medewerkers hun best doen om mee te denken en ideeën aan te dragen is vaak aandoenlijk. Laatst was er een nieuwe klant op bezoek en tijdens de rondleiding werd ik geroepen: Wim, Wim, kom eens kijken bij het bord, naar mijn verbetervoorstel. Ik vroeg om uitleg en de medewerker liet ons op zijn werkplek zien dat de lampen met een kleiner klemmetje veel makkelijker getest kunnen worden. Door medewerkers te betrekken, komen ze met goede tips, hoe eenvoudig ook. En bieden zo extra toegevoegde waarde. De complimenten die ze hiervoor ontvangen laten hen groeien, in allerlei opzichten.

Het gegeven dat onze medewerkers een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, is vaak ook de reden dat ze sociaal gezien minder of in sommige gevallen zelfs geen aansluiting hebben met hun woonomgeving. De collega’s bij IBN spelen daarom een hele belangrijke rol in hun leven. Ik zie dat ook tijdens recepties, als we bijvoorbeeld een jubileum vieren: meer dan eens bestaan de gasten enkel uit hun collega’s. Dát zijn hun vrienden. Stel, je zegt als gemeente: we gaan niet meer investeren in deze doelgroep, ze hebben een uitkering en daarmee redden ze zich wel. Dan ontneem je ze dus eigenlijk hun leven. Voor mij is dat onbegrijpelijk.

Mee mogen doen in de maatschappij, van betekenis zijn, dat is waar het hier om gaat. Dat gun je toch iedereen? Is dat subsidiegeld dan slecht besteed? Nee, want met de toevoeging van proceskennis en menskunde zijn wij in staat samen met onze medewerkers een renderende sociale onderneming te runnen, die op haar beurt een boost geeft aan de economie in de regio. Dit betekent winst voor iedereen!

Wil jij weleens weten hoe mijn visie op de participatiemaatschappij door mijn werk bij IBN veranderd is? Bel (0413 334455) of mail me dan gerust, ik wil mijn ervaringen graag met je delen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.