Worstelaars gezocht!

Invulling geven aan Social Return: vooral kleinere organisaties worstelen er nogal eens mee. Hoe kunnen ze in godsnaam vijf procent van de omvang van de opdracht aanwenden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten? Mijn advies: kijk over de grenzen van je eigen referentiekader en zorg ervoor dat je er als bedrijf voordeel bij hebt.

Social Return is een manier om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden, maar IBN bijvoorbeeld ook, kunnen je bij het verstrekken van de opdracht stimuleren of verplichten kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Mijn collega Evert van Summeren geeft in zijn blogartikel Bepaal jij, of bepalen zij? een tip voor grotere organisaties, omdat de eis Social Return veelal wordt opgelegd via aanbestedingen. Maar ook kleinere bedrijven en zzp’ers krijgen er steeds vaker mee te maken.

De kleinere organisaties die hiermee worstelen zou ik graag willen zeggen: ga die uitdaging niet uit de weg maar ga op zoek naar een creatieve invulling. De oplossing komt soms uit onverwachte hoek. Zo telt bepaalde dienstverlening mee en kun je samenwerken met andere partijen. Zoals NobraCars in Uden, die ons heeft benaderd samen een rotonde te adopteren.

Leads aandragen bij Social Enterprises – zoals IBN is – zodat zij hun netwerk kunnen uitbreiden, kan vallen onder de invulling van Social Return. Maar ook het verzorgen van de jaarlijkse barbecue met collega’s op locatie of het mede opleiden van bijvoorbeeld schoonmaakmedewerkers. Als je de mogelijkheden ziet zul je merken dat Social Return ineens geen last of kostenpost meer is, omdat je er als bedrijf én als mens juist beter van wordt. Een sociale bijdrage leveren aan de maatschappij levert toegevoegde waarden die soms wel, maar nou eenmaal niet altijd in geld zijn uit te drukken.

Worstel jij als kleine organisatie met Social Return en wil je je graag laten verrassen door de mogelijkheden? Dan kom ik graag met jou in contact: bel (0413 334455) of mail me gerust voor een vrijblijvende afspraak.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.