Heb jij lef of ben je laf?

In het voorjaar heb ik ook geschreven over pesten op de werkvloer. Het blijft me echter zo bezighouden dat ik het er weer over wil hebben. Ik krijg ook nog steeds reacties van mensen die gepest worden en daar echt onder lijden.

 

Denk nu niet dat het bij jou in het bedrijf niet gebeurt, want dat is heel naïef. Waarschijnlijk sluit je er dan liever je ogen voor en loop je ervan weg, want als je het ziet moet je er iets mee doen. Hoe zit dat met jou? Heb jij het lef om het aan te pakken, of ontken je het liever? Of erger nog, doe je er aan mee?

Laatst had ik het er met collega’s over: hoe ontstaat nou eigenlijk pesten op de werkvloer? Ik denk dat het te maken heeft met de cultuur binnen een bedrijf. Als er óver elkaar gepraat wordt en niet mét elkaar, kan pestgedrag makkelijk ontstaan. Omdat mensen elkaar dan niet aanspreken op hun gedrag.

Pesten heeft te maken met de emotie van de pester. Zo is jaloezie een lastige emotie: de ander is beter dan jij, dat is voor sommigen moeilijk te verkroppen. Roddel is ook zo’n ding: als het over die ander gaat, dan hebben ze het in ieder geval niet over mij. En dan nog het groepsgedrag, mensen die er graag bij willen horen. Er zijn er maar weinig die uit de groep durven stappen en zeggen: wat dénken jullie wel.

De cijfers liegen er niet om: een op de zes medewerkers wordt gepest. Dat is absurd veel! Ook bij de overheid zien ze dit in en komt er steeds meer aandacht voor. Als je het vraagt aan mensen, pest jij je collega, dan doet niemand daar aan mee. Iedereen vindt dat het moet stoppen, maar het gaat gewoon door. Mijn advies is om hier op de werkvloer harde afspraken over te maken: spreek elkaar aan op pestgedrag. Zet de pestcultuur om naar een ‘afspraak is afspraak’-cultuur.

Mensen die pesten nodig hebben om zich goed te voelen, moeten in therapie. Die hebben echt hulp nodig om te leren naar zichzelf te kijken, de leidinggevenden voorop. Want het is niet normaal dat zij zelfs meewerken aan pestgedrag om zo de populaire manager uit te kunnen hangen! Je kunt mensen echt helemaal kapot maken, zelfs letterlijk, tot zelfmoord toe. Pesten kost onnodig mensenlevens!

Ik ben echt niet naïef en weet heel goed dat mensen elkaar de verschrikkelijkste dingen aan kunnen doen; kijk naar de oorlog in Syrië of wat er nu gaande is in Turkije. Bij veel bedrijven is het echter oorlog op de werkvloer. Dat lijkt voor velen misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar als een op de zes medewerkers te maken heeft met pesten of intimidatie, dan is het ook heel dicht bij jou. Dus toon lef en kom op voor je collega! Doe het vandaag nog!!

Ben jij zo’n pester die vindt dat het wel meevalt, dat ik niet zo moet overdrijven omdat het allemaal maar grapjes zijn? Bel (0413 334455) of mail me dan, want dan kom ik graag met jou in gesprek, als je daar tenminste het lef voor hebt…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.