Onze robots helpen mensen aan werk!

Het is nog maar een jaar geleden dat ik op deze plek adviseerde om de robot een ‘hugte geven, omdat ik ervan overtuigd was dat het ook werk kan opleveren. Ik had toen niet kunnen denken dat we nu al een investering zouden doen in vier robots, ingegeven door de vraag uit de markt. Onze robots dragen bij aan de inclusieve arbeidsmarkt en dat vind ik een prachtige ontwikkeling!

Ik ben er best trots op dat we bij IBN laten zien dat het echt kan: door de inzet van robots werk creëren voor mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt. Het is een heel actueel onderwerp en ik ben door branchevereniging Cedris uitgenodigd hierover in gesprek te gaan.

Fysiek zwaar werk 

Het is eigenlijk allemaal op een hele natuurlijke manier verlopen, we hebben niks geforceerd. De productievraag naar geboorde automatten liep op. We konden echter niet genoeg mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden die de matten kunnen boorden, want dat is fysiek best zwaar werk. Om toch aan de klantvraag te kunnen voldoen, hebben we reguliere medewerkers aangetrokken.

Met behulp van een robot een hogere output 

Onze missie is echter werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus hebben we het productieproces geanalyseerd. De vier robots boorden nu de matten, maar er is wel iemand nodig die de matten in de robot legt. Dit werk is minder zwaar en kan ook uitgevoerd worden door iemand die bijvoorbeeld maar één arm kan gebruiken. Een medewerker kan twee robots bedienen en genereert hierdoor een hogere output dan een reguliere medewerker achter de ‘gewone’ boordmachine. Je kunt je voorstellen dat dat voor onze marktpositie alleen maar voordelen biedt. Zo zijn er bijvoorbeeld klanten die hun plannen om naar het buitenland te gaan overboord hebben gegooid, omdat wij nu wel binnen een kort tijdsbestek hogere oplages automatten kunnen leveren. Voor de lagere oplages blijven we overigens de conventionele machines gebruiken, dus die medewerkers blijven ook gewoon in dienst. Onze robots zijn echt een aanvulling, geen vervanging.

Onderzoek naar de impact 

Er is in Nederland nog maar weinig onderzoek gedaan naar de impact die robotisering kan hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met andere (overheids)instanties gaan we dit onderzoek binnenkort opstarten. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten, maar heb zo’n voorgevoel dat het enorm zal zijn.

Ondertussen gaan wij vol enthousiasme aan de slag met onze vier nieuwe ‘collega’s’, waardoor meer mensen mee kunnen doen en de inclusieve arbeidsmarkt wordt bevorderd. Wil jij ook eens anders naar jouw productieproces kijken, om te zien of een robot in jouw organisatie werk kan bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Bel (0413 334455) of mail me gerust, ik ben graag je sparringpartner! 

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.