Please, geef hem een baan!

Bij IBN staan we voor marktgericht ondernemen met een passie voor mens en maatschappij. De combinatie van onze uitgebreide proceskennis en jarenlange ervaring met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, stelt ons in staat hen volwaardig werk te bieden. Soms is dat echter complex en zit een medewerker tijdelijk zonder werk. In zo’n situatie wordt duidelijk hoeveel impact een baan heeft op onze medewerkers, en niet alleen op hun eigen leven.

 

Een voorbeeld: een van onze medewerkers werkte al jaren begeleid door IBN op locatie bij een van onze klanten. Doordat zijn werkzaamheden daar vervielen, hadden we tijdelijk geen werk voor hem. Natuurlijk gingen we op zoek naar een oplossing, maar al vrij snel kreeg ik zijn broer aan de lijn: ze wisten zich geen raad! De hele familie werd bestookt met zijn telefoontjes, hij had allerlei pijnklachten en zag overal beren op de weg. Hij bleef maar om aandacht vragen, op de meest onmogelijke tijdstippen. De familie was in rep en roer en zijn broer smeekte me: alsjeblieft, geef hem weer een baan!

 

Maatschappelijk rendement, uitgedrukt in geld

Het werd me weer heel duidelijk wat een baan voor mensen kan betekenen, en voor de omgeving niet te vergeten. Werk biedt een ritme, een gevoel van eigenwaarde doordat je mee kunt doen en het heeft een positief effect op de zelfstandigheid van onze medewerkers. Bij IBN doen we onderzoek naar de neveneffecten van onze organisatie. Daaruit blijkt telkens weer dat de 3.700 medewerkers die via IBN aan de slag zijn minder aanspraak maken op uitkeringen en minder gebruikmaken van gezondheidszorg en maatschappelijke voorzieningen.

 

De zachte baten

Maar zeker zo belangrijk zijn de zachte baten, zo blijkt uit dit verhaal, ondanks dat ze niet in geld zijn uit te drukken. De grotere zelfstandigheid en hogere eigenwaarde hebben niet alleen een positief effect op de medewerker, maar ook op de kring rondom de medewerker. Zo heeft de familie bijvoorbeeld minder zorgen en kunnen ze van hun dierbare genieten.

 

Dankwoord van de familie

Gelukkig konden we na een aantal weken een werkplek aanbieden binnen IBN Productie. Ik kreeg weer een telefoontje van zijn broer, maar nu om ons te bedanken. Tijdens de receptie voor het 25-jarig jubileum nam hij namens de hele familie ook nog even het woord: IBN, duizend maal dank, we zijn zo blij dat hij werk heeft. Dat hij maar tot aan zijn pensioen mee mag doen in de maatschappij en zo toegevoegde waarde kan bieden.

 

Winst voor iedereen

Dit soort verhalen bewijzen dat werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betekent: winst voor de maatschappij, winst voor de medewerker, winst voor de familie en winst voor IBN. Soms hoor ik mensen zeggen, het is verbranden van subsidiegelden. Hen die er zo over denken zou ik willen zeggen: ga eens te rade bij deze familie. Dan zul je er daarna zeker anders over denken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.