Maarten Gielen

De 3 V’s: mijn persoonlijke stijl

Het overlijden van Ed de Leeuw in november vorig jaar kwam heel plotseling en veroorzaakte een schok binnen onze organisatie. De daarop volgende weken hebben we nodig gehad om deze te verwerken en allerlei zaken te regelen. In eerste instantie was ik plaatsvervanger, maar dan ga je ook nadenken over definitieve opvolging, en de rol van algemeen directeur…

Mijn voordeel was dat ik als directeur Control altijd nauw samenwerkte met Ed. Ik kende en erkende de koers die hij had uitgestippeld voor de toekomst van IBN en die zal ik ook volgen. Maar dat kan ik natuurlijk alleen doen op mijn manier. Ondertussen heb ik mijn eigen visie duidelijk in beeld en kan ik stellen dat mijn persoonlijke stijl is te vangen in de 3 V’s, de ene niet belangrijker dan de andere.

De V van vertrouwen

Uit het tevredenheidsonderzoek kwam naar voren dat onze medewerkers in hoge mate geëngageerd zijn: we scoren op dat vlak hoger dan een acht. Als je uitgaat van die oprechte betrokkenheid van mensen, kun je volgens mij niet anders dan uitgaan van vertrouwen. Dat betekent voor mij geen overbodige procedures, maar ruimte geven aan de professionals. De nieuwe CEO van ING, relatief jong met zijn 46 jaar, verwoordde het heel treffend in een interview met Elsevier: ‘Medewerkers krijgen van mij automatisch het vertrouwen, dat hoeven ze niet te verdienen. Ze kunnen het natuurlijk wel verliezen.’ In de basis uitgaan van vertrouwen, daar geloof ik sterk in: dat zit in mijn persoonlijke stijl.

De V van verantwoordelijkheid

Vanuit dat vertrouwen ben ik bereid mensen veel verantwoordelijkheid te geven. Andersom verwacht ik dat medewerkers die verantwoordelijkheid dan ook nemen. Professionals stimuleren zelf beslissingen te nemen en hen duidelijk maken dat ze zich niet moeten verschuilen achter allerlei excuses waarom iets niet kan, dat is mijn intentie. Kijk wat je zelf wel kunt doen en benut je talent. Neem die ruimte en verantwoordelijkheid: met kleine stapjes kun je ook veel bereiken.

De V van verbinden

Ik ben overtuigd van de kracht van de groep, dat je samen meer kunt bereiken. In die zin wil ik mensen bij elkaar brengen. Intern, in de uitvoering van demissie van IBN. Maar zeker ook extern. Met alle uitdagingen die op ons afkomen, is die verbinding heel erg nodig. Kijken hoe we elkaar kunnen versterken naar buiten toe, in plaats van de strijd aangaan.

Mijn persoonlijke stijl is meer

De 3 V’s zijn vooral gericht op leidinggeven, maar een organisatie sturen is meer dan dat. In mijn volgende blogartikel vertel ik je meer over onze organisatie in beweging!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.