Social enterprise NL

Social Enterprise NL

Soms moet je een stap terug doen om er twee vooruit te kunnen zetten. Zaken heroverwegen en opnieuw helder krijgen waar je precies naartoe wil. Als IBN hebben we een maatschappelijke missie: zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt integreren in de samenleving door middel van werk. Die missie vullen wij in op een ondernemende manier. Een paar jaar geleden kwamen we in contact met Social Enterprise NL.

Social Enterprise NL is opgericht in 2012 door Willemijn Verloop en Mark Hillen en is het landelijke platform dat sociale ondernemingen vertegenwoordigt, verbindt en ondersteunt. De organisatie heeft een inclusieve maatschappij voor ogen, waarin rechtvaardigheid, sociale verbindingen en duurzaamheid vanzelfsprekend zijn. Social Enterprise NL wil een positief ondernemersklimaat creëren waarin social enterprises optimaal kunnen functioneren. Kortom, zij faciliteren en enthousiasmeren missiegedreven ondernemingen.

Sociale onderneming

Maar wat is nou precies een social enterprise? Kort gezegd is het een onderneming die de maatschappelijke missie van het bedrijf voorop stelt. Winst maken is geen doel op zich, maar is ervoor bedoeld om je maatschappelijke missie te kunnen realiseren. Bekijk dit filmpje maar eens.

Winst herinvesteren

Een deel van onze winst bewaren we in het bedrijf om tegenvallers op te vangen, het zogenaamde weerstandsvermogen. Vergelijk het met een buffer die je thuis hebt opgebouwd, voor als de wasmachine stuk gaat bijvoorbeeld. Hiermee wordt de continuïteit gewaarborgd. Een ander deel van de winst gaat terug naar de aandeelhouders, de twaalf gemeenten. Zij ontvangen tegoedbonnen waarmee ze diensten bij ons kunnen inkopen. Het draagt dus direct bij aan onze maatschappelijke missie. Verder gaat er geld naar het innovatiefonds en het personeelsfonds. Vanuit het innovatiefonds financieren we nieuwe werksoorten en diensten die werkgelegenheid opleveren voor onze medewerkers. Het personeelsfonds zorgt voor attenties als het kerstpakket en het personeelsfeest, maar ook voor nog meer maatschappelijke betrokkenheid van onze medewerkers. We financieren het stimuleren van een gezonde levensstijl en investeren in laaggeletterdheid. Op die manier kunnen onze medewerkers nog beter deelnemen aan de maatschappij. Je ziet, het haakt allemaal in elkaar.

Identiteit

Een paar jaar geleden waren we dus op zoek naar onze identiteit en kwamen Social Enterprise NL tegen. Het was een en al herkenning: dit doen we al jaren! We voelden ons er meteen thuis en hebben ons aangesloten. Het biedt een kapstok waaraan we het verhaal aan onze stakeholders kunnen ophangen; we kunnen iets beter uitleggen waarom we winst moeten maken. Het is geen revolutie maar een sticker plakken op iets wat we al heel lang doen.

Wil je eens kennismaken met een ‘officiële’ Social Enterprise? Mail me dan voor een afspraak: ik kom graag met je in contact.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.