500-banenplan: de Participatiewet in de praktijk

Het is bijna zover, vanaf 1 januari treedt de Participatiewet in werking. Met de twaalf gemeenten waarmee we samenwerken hebben we ruim een jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken. Om het doel van de Participatiewet en het bijbehorende quotum te behalen, zal er in de praktijk heel wat moeten veranderen. Met de pilot ‘500-banenplan’ slaan we de handen ineen met de gemeenten richting bedrijfsleven.

125.000 banen creëren
De regering heeft een inclusieve maatschappij voor ogen, waarin mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen werken. In het sociaal akkoord dat zij heeft gesloten met vakbonden en werkgevers, is vastgelegd dat vóór 2026 100.000 extra banen gecreëerd worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overheid neemt zelf 25.000 arbeidsplaatsen voor haar rekening. De bedoeling van de Quotumwet is werkgevers stimuleren arbeidsplaatsen geschikt te maken voor deze doelstelling.

500-banenplan
De pilot die wij zijn aangegaan met ‘onze’ twaalf gemeenten, is een stukje invulling hiervan. We gaan samen onderzoeken en in de praktijk ervaren hoe we invulling kunnen geven aan de Participatiewet en het quotum. We hebben twee jaar uitgetrokken om ongeveer 500 banen te creëren en uit te vogelen hoe we onze doelgroep op de meest efficiënte manier kunnen plaatsen. Onze expertise en het feit dat we als Social Enterprise ondernemer zijn tussen de ondernemers, zal ons daarbij goed van pas komen.

Geld als middel, niet als doel
Als Social Enterprise leveren we een product of dienst en hebben daarmee een succesvol verdienmodel. Er is namelijk geld nodig om sociaal te kunnen zijn. Om meer mensen aan echt werk te helpen, te begeleiden, te investeren in scholing en om bezig te kunnen zijn met het ontwikkelen en behouden van nieuwe werkgelegenheid. Wij zien geld als middel om onze missie te blijven waarmaken; winst is pas echt winst als het maatschappelijke winst betreft.

Risico
Mensen die via de Participatiewet bij ons terechtkomen, zullen deels in onze eigen bedrijven gaan werken en deels worden gedetacheerd bij onze klanten. Door zo’n detacheringsconstructie loopt de werkgever minder risico. Ook de twaalf gemeenten die deelnemen aan de pilot doen dat risicoloos, omdat wij het eventuele tekort aan financiële middelen op ons zullen nemen.

Wil jij ook graag ervaring opdoen met de Participatiewet zonder veel risico te lopen? Aarzel dan niet en neem direct contact met me op: samen komen we vast tot een oplossing hoe we op de langere termijn een goede invulling kunnen geven aan deze nieuwe wet.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.