Ambassadeurschap van het landelijke Taalakkoord voelt als een logische stap

Dinsdag 27 januari ondertekende ik samen met minister Asscher het Taalakkoord van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daardoor behoren wij tot een van de 25 koplopers – bedrijven die als ambassadeur fungeren – en committeren we ons aan de doelstelling taalvaardigheid voor iedereen bereikbaar te maken en het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken. Laten we daar binnen IBN nou al sinds 2011 mee bezig zijn…

Andere organisaties aansporen
Wij onderkennen al langer het belang van taal op de werkvloer. Laaggeletterdheid bestrijden door het taboe te doorbreken is voor ons daarom niet nieuw. Het ambassadeurschap van het landelijke Taalakkoord voelt als een logische volgende stap. Een taalaanpak binnen onze eigen organisatie is vier jaar geleden natuurlijk al ingezet, maar we nemen met dit akkoord tevens onze verantwoordelijkheid andere bedrijven aan te sporen zich ook aan te sluiten. Deze ‘taak’ nemen we graag op ons; we zien immers dagelijks bij onze eigen medewerkers hoe belangrijk het is dat ze de Nederlandse taal goed beheersen.

Waarom het Taalakkoord?
Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders kunnen niet goed lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Door de taalachterstand voelen ze zich buitengesloten, zijn ze minder flexibel, minder gezond en minder maatschappelijk actief. Ongeveer de helft van hen heeft een baan; grote kans dus dat zij ook in jouw organisatie werken. De gevolgen van een taalachterstand zijn groot. Het invullen van online formulieren, lezen van veiligheidsinstructies, versturen van e-mails, communiceren met collega’s en klanten… Zonder voldoende taalbeheersing kunnen deze dagelijkse werkzaamheden een grote opgave zijn en is ontwikkeling niet mogelijk. Taalachterstand heeft dus niet alleen gevolgen in het sociale leven, maar ook op de werkvloer. Het kan leiden tot lagere productiviteit, meer ziekteverzuim, veiligheidsproblemen, beperkte doorgroeimogelijkheden, en uiteindelijk financieel verlies voor het bedrijf.

Taal is de motor
In welke sector je ook werkt, taal helpt je vooruit. Zie jij ook dat taal de motor is van je organisatie en wil je het taboe op laaggeletterdheid doorbreken? Neem dan contact met me op. Onze jarenlange ervaring kan je misschien verder helpen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.