Protest: wij willen werk!

Mensen met een arbeidsbeperking aan werk helpen heeft meer toegevoegde waarde voor de maatschappij en de medewerkers dan alleen het werk an sich, dat is mij laatst weer eens heel duidelijk geworden. Behalve dat werk een middel is om je eigen geld te verdienen, biedt het ook sociale contacten, structuur en het gevoel ergens bij te horen. Dat geldt voor jou toch ook?

Door Remko van Roosmalen

Positieve reacties
Er zijn altijd mensen die liever thuis op de bank zitten, maar ik vind het opmerkelijk hoeveel medewerkers in opstand komen als er op bepaalde momenten in het jaar even wat minder werk is bij ons in de productie. Het komt dan weleens voor dat ze niet kunnen komen werken of niet de hele dag vol kunnen maken. We krijgen daar hele positieve reacties op, in de vorm van negatieve respons: ze protesteren. Ook sommige ouders reageren omdat ze extra begeleiding moeten regelen als Piet of Kees de hele dag thuis zit en de regelmaat mist.

Werk betekent geluk
Werk betekent meer dan een inkomen. Het contact met collega’s, ergens onderdeel van kunnen uitmaken en de structuur die een werkdag biedt maken dat onze medewerkers graag op het werk zijn. Als het allemaal z’n gangetje gaat besef ik dat niet altijd, maar door de protesten realiseer ik me dat het werk echt heel belangrijk voor ze is, dat het heel veel toevoegt. Werk betekent een gelukkig leven.

Opbrengsten voor de maatschappij
Niet alleen voor de medewerkers heeft het werk meerdere positieve kanten; de maatschappij heeft er ook baat bij, zowel financieel als sociaal. Zo zijn er de harde baten die bestaan uit besparingen op uitkeringen en toeslagen, extra inkomsten uit belastingen, extra inkomsten doordat de medewerkers meer te besteden hebben en de productiviteit van Nederland die toeneemt door de extra banen. De zachte, indirecte baten van werk bieden aan mensen met een arbeidsbeperking zijn echter ook niet uit te vlakken. De positieve effecten op het welzijn en welbevinden van de medewerkers kunnen doorvertaald worden naar een kostenbesparing op de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien heeft het een positieve uitstraling op mensen in de directe omgeving, die minder worden belast. De toename van sociale contacten kan leiden tot minder ongewenst gedrag, zoals verslavingsproblematiek en overlast. Daarbij komen nog een hogere zelfredzaamheid en een hogere eigenwaarde van de medewerkers.

Kortom, veel positieve effecten op mens en maatschappij, oftewel ‘iedereen win(s)t’. Laten we er daarom met z’n allen voor zorgen dat onze medewerkers aan de slag kunnen blijven, kan het niet linksom, dan maar rechtsom. Heb jij daar wel ideeën over? Bel (0413 33 44 55) of mail me dan, want ik zit eigenlijk helemaal niet te wachten op protesterende medewerkers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.