Hallo, ik wil aandacht!

Door onderzoek is inmiddels wel bewezen dat de mens naast eten, drinken, beweging, rust en warmte ook een sterke behoefte heeft aan erkenning en waardering. De stelling ‘Iemand wordt niet gewaardeerd omdat hij goed is, iemand wordt goed omdat hij gewaardeerd wordt’ onderschrijf ik dan ook van harte. Door de mobiele telefoon komt respectvolle aandacht voor elkaar echter in het geding. Jammer, want het kan best anders.

Een goed gesprek
Vorige week sprak ik een werkgever die op zondagavond een WhatsApp-bericht had ontvangen van een medewerker met de boodschap dat ze maandagochtend niet kon komen werken. De werkgever had een bericht teruggeappt: we moeten maar eens een goed gesprek hebben met elkaar. Hij had het veel beter gevonden als ze hem gewoon had gebeld om de situatie te bespreken. Zo moeilijk is dat toch niet? Dit is zomaar een voorbeeld om aan te tonen hoe met de toename van het smartphonegebruik sociale verloedering op de loer ligt.

Meer behoefte aan beleving
Ondertussen bespeur ik de trend dat mensen juist aangetrokken worden door meer persoonlijke aandacht en beleving, bijvoorbeeld in winkels en horecagelegenheden. Dit staat wat mij betreft haaks op het fenomeen dat iedereen vergroeid lijkt met z’n telefoon. Het heeft natuurlijk ook alles te maken met verwachtingen die je van elkaar hebt: mensen denken dat ze 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn voor klanten, collega’s, familie en vrienden. Niet zelden leidt dit tot een burn-out, vooral als iemand op vakantie het werk niet kan loslaten. Maar zeg nou eerlijk, dat wil je toch niet?

Houten telefoon
Als ik mijn hond uitlaat vind ik het heerlijk om de vogels te horen fluiten of een ooievaar te zien overvliegen. Deze kleine, mooie dingen in het leven mis je allemaal als je te veel met je mobieltje bezig bent. Aandacht voor je omgeving en voor elkaar: het wordt weer een belangrijke waarde en dat vind ik goed om te zien. Laatst hoorde ik op de radio een interview met een student die een houten telefoon op de markt had gebracht. Als de houten telefoon op tafel staat, gaan de mobieltjes uit en wordt er met elkaar gepraat. De student was verbaasd over de grote hoeveelheid die hij in een korte tijd had verkocht. Ook zie je overal in Nederland wifiloze cafés opduiken. De horecaondernemers gaan hiertoe over om de gezelligheid terug te brengen en weer plekken te creëren waar mensen elkaar écht ontmoeten.

Net zoals ieder mens, heb ik ook behoefte aan aandacht, bijvoorbeeld als ik met iemand in gesprek ben. Wil jij ook graag een wifiloze afspraak? Bel (0413 334455) of mail me dan, dan zet ik de houten telefoon alvast op tafel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.