Gaat het nou om de regeltjes, of om de mensen?

De zomer gaat alweer over in de herfst, de vakantieperiode is achter de rug; altijd een mooi moment om even terug te blikken. We zijn inmiddels bijna twee jaar bezig met de uitvoering van de Participatiewet en het is meer ondanks dan dankzij deze nieuwe wet dat we in de eerste helft van het jaar de 150ste medewerker onder de Participatiewet in dienst hebben genomen.

Afgezien van het feit dat ik overtuigd ben van de oorspronkelijke positieve intenties van de Participatiewet – mensen echt mee laten doen in de maatschappij – is het een compromis geworden waarbij het kind met het badwater is weggespoeld. We kunnen mensen soms gewoon geen kans bieden omdat ze niet de juiste vinkjes achter hun naam hebben staan. Dan vraag je je af, gaat het nou om de regeltjes, of om de mensen? Gelukkig begint men in Den Haag ook in te zien dat de wetgeving in zijn huidige vorm bijna niet uitvoerbaar is. Er komen steeds meer kleine pragmatische aanpassingen om er toch het beste van te maken.

Tegen de stroom in, en omdat we er hier met elkaar in geloven dat iedereen een kans moet krijgen, zijn we er samen met onze elf gemeenten in geslaagd nu al meer dan 150 mensen uit de Participatiewet een arbeidsovereenkomst te geven. Daarbij hebben we geconstateerd dat IBN steeds meer een transitiebedrijf wordt tussen de reguliere arbeidsmarkt en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een mooie maar grote uitdaging waarvoor zeer beperkte financiële middelen ter beschikking staan. Gelukkig zijn de gemeenten positief over de kennis en kunde van IBN ten aanzien van de doelgroep, en daarom denken we nu na over de kaders van een nieuw contract. Ons streven daarbij is om te komen tot heldere, resultaatgerichte afspraken, waar vertrouwen uit spreekt en waarmee we samen met de gemeenten de komende vier jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk een kans kunnen bieden op de reguliere arbeidsmarkt, maar zeker ook op de parallelle arbeidsmarkt, conform het model van professor Wilthagen.

We staan als IBN voor een enorme uitdaging om onze nieuwe rol in de uitvoering van de Participatiewet in deze regio vorm te geven. Aan de kant van zowel de kosten als opbrengsten, maar ook in de realisatie van onze sociale doelstellingen, zullen we de komende jaren nog flinke stappen moeten zetten. Met het geloof in onze missie en het feit dat werken en mee mogen doen voor mensen zoveel meer betekent dan alleen een inkomen, vertrouw ik erop dat het ons gaat lukken!

Geloof jij ook in onze missie en wil jij net als ik dat het weer gaat om de mensen, en niet om de regeltjes? Dan hoor ik graag van je. De parallelle arbeidsmarkt wacht op ons!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.