Hendrik Jan de robot-tuinman

Overig

Zoals je kunt lezen in het vorige blogartikel, gelooft mijn collega Wim van Wanrooij van IBN Productie erin dat robotisering van productiewerkzaamheden nieuwe werkgelegenheid oplevert. ‘Geef die robot een hug’ is dan ook zijn devies. Het is vast geen toeval dat ook binnen IBN Facilitair wordt nagedacht over robotisering, maar dan in de openbare ruimte; het sluit aan bij de huidige tijdgeest.

De techniek wint de komende jaren in een rap tempo steeds meer terrein. Zo gaan robotisering en automatisering de arbeidsmarkt flink veranderen. Maar dat hoeft volgens Peter-Paul Verbeek hoogleraar filosofie van mens en techniek aan de Universiteit Twente, geen bedreiging te zijn. Volgens hem gaat de techniek de plaats van de mens niet innemen, maar is het een aanvulling. De vraag is daarom ook niet óf robots worden ingezet in de openbare ruimte, maar hóé.

Grasmaairobots worden op steeds grotere schaal gebruikt. En het duurt niet lang meer of onze moestuinen worden door robots aangelegd en onderhouden. Ook de ontwikkeling van een robot die heggen en struiken kan snoeien is in volle gang.

Een voorbeeld: binnenkort gaat onze medewerker Peter van Ras, binnen IBN bekend als een vakkundig hovenier, genieten van zijn welverdiende pensioen. Wordt deze lege plek ingevuld door een nieuwe medewerker vanuit de Participatiewet, of door Hendrik Jan de robot-tuinman?

In het kader van efficiënt werken om zo kostentechnisch interessant te blijven voor onze klanten, zullen we bij IBN Facilitair zeker meegaan in al deze ontwikkelingen. Naast een robot-tuinman zal echter altijd een medewerker nodig zijn voor allerlei bijkomende werkzaamheden, zoals het aansturen en onderhouden van de robot en het afvoeren van tuinafval. Dan is het toch mooi dat de zware (onderhouds)klussen worden overgenomen door de robot, zodat onze medewerkers minder zwaar worden belast?

De robot als verlengstuk, en niet zozeer in plaats van onze groen-medewerkers: ik zie dat wel zitten. Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkelingen? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.