Ik wil iets bekennen…

Blue Monday, de derde maandag van het jaar: vorige week hoorde je er al van alles over in de media. Het blijkt volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de deprimerendste dag van het jaar te zijn. Voor mij is het echter elke maandag Blue Monday: vanaf mijn studietijd kamp ik al met de maandagochtend-blues. Ik heb me er al die jaren voor geschaamd, en doe dat eigenlijk nog steeds een beetje, maar kan er niks aan doen. Sinds kort weet ik dat ik niet de enige ben: 52% van de Nederlanders blijkt er last van te hebben!

Dan kijken ze me aan op maandagochtend en zie ik die blikken: ze heeft zeker flink gefeest dit weekend. Niets is echter minder waar, mijn weekenden zijn juist heel relaxed. Misschien ligt daar ook wel een van de oorzaken van het probleem: ik zie er tegenop om weer in het ritme te komen, om de hele week weer geleefd te worden. Op zondagavond heb ik er al buikpijn van, en dat is altijd zo geweest. Het is ook geen ochtendhumeur, want de rest van de week heb ik er geen last van. Alleen op maandagochtend ben ik niet flexibel, niet aardig, snel geïrriteerd en kan ik niet relativeren.

De tips die ze geven op Blue Monday om zo’n rotdag door te komen, helpen in elk geval niet voor mijn wekelijkse misère. Ik heb een regelmatig leven, sport drie keer per week, lig niet nachten wakker van het gepieker en kan heel goed plannen.
Je zou ook nog kunnen denken dat ik een hekel heb aan mijn werk, maar dat is niet zo. Ik heb een hele leuke baan en leuke collega’s. Als ik op maandagochtend dan weer zo geïrriteerd heb gereageerd, baal ik daar ’s middags alweer van. Dat is vaak heel vervelend, voor mij en voor mijn collega’s.

Nou blijkt uit onderzoek dat minimaal 52% van de Nederlanders last heeft van de maandagochtend-blues. Dat zijn een heleboel mensen, maar als ik het voorzichtig ter sprake breng lijkt het alsof ik de enige ben. Of de rest speelt toneel, of de concentratie van de gedupeerden ligt in een ander deel van het land. Deze wetenschap heeft er hoe dan ook wel voor gezorgd dat ik er makkelijker voor uit durf te komen. En warempel, hoor ik van een zeer gewaardeerde collega dat hij het ook heeft: gedeelde smart is halve smart!

De Ierse band The Boomtown Rats zong er al over: I don’t like Mondays, geschreven door Bob Geldof. In de zomer van 1979 was het een nummer 1-hit in de UK en stond het hoog op de ranglijsten in andere landen. Het nummer komt nog elk jaar voor in de Top 1000 Allertijden. Tell me why I don’t like Mondays: ik zou het ook weleens willen weten.

Herken jij mijn verhaal, of heb je tips om de maandagochtend-blues te lijf te gaan? Ik wil er graag alles over horen. Bel (0413-334455) of mail me gerust, maar liever niet op maandagochtend!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.