Samen een vuist maken tegen loondispensatie

Werk moet lonen, dat is altijd het uitgangspunt geweest bij IBN. Een heel reëel uitgangspunt, als je het mij vraagt. Als ik echter het nieuwe regeerakkoord onder de loep neem, gaat die vlieger voor onze toekomstige Participatiewet medewerkers niet op. Door het instrument ‘loondispensatie’ wordt hun salaris namelijk minder dan het minimumloon. Hoezo heeft het regeerakkoord de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’ gekregen?

Een van onze kernwaarden is volwaardigheid. Dit betekent dat wij serieus naar mensen kijken: wat kunnen ze wel. We verwachten een volwaardige prestatie: al ligt het niet in hun vermogen 100% op te leveren, we verwachten wel een inzet van 100%. Ondanks hun beperking geven ze het maximale. Dan zie je ook dat medewerkers tot meer in staat zijn dan van tevoren verwacht en soms zelfs uitstromen naar een reguliere baan.

Mensen die echter permanent een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kunnen met de nieuwe regeling ‘loondispensatie’ nooit meer boven uitkeringsniveau uitkomen. De werkgever betaalt het loon voor de prestatie waartoe iemand in staat is en vervolgens vult de gemeente aan tot de hoogte van de uitkering; een hele slechte ontwikkeling. Eigenlijk vind ik het ronduit asociaal. Deze kwetsbare groep mensen van wie we een volwaardige prestatie verwachten, gaat nog minder verdienen dan het wettelijk minimumloon… voor een welvarend land als Nederland is dat gewoon stuitend! Het conflicteert direct met onze kernwaarden en daarom kunnen wij dit ook absoluut niet accepteren.

Geen loondispensatie, is ons devies en ook van anderen hoor ik dit geluid. Gezamenlijk moeten wij een vuist maken: het nieuwe kabinet koketteert met het gegeven dat de gewone man er met het nieuwe beleid op vooruit gaat. Maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt horen hier blijkbaar niet bij. Ze worden op deze manier als minderwaardig weggezet. Al meer dan 25 jaar kijken wij naar onze medewerkers met de link naar volwaardigheid en dan is dit op z’n zachtst gezegd een hele trieste ontwikkeling. Het is dan misschien een relatief kleine groep, maar het zijn juist deze mensen die zich toch al minder kunnen weren en niet zo gemakkelijk voor zichzelf opkomen.

Ik hoop van harte dat het nog gaat veranderen; het is een regeerakkoord, dus er is nog een kans dat dit hele slecht plan niet doorgaat. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om het tegen te gaan.

Hierbij kunnen wij ook jouw hulp goed gebruiken. Daarom vraag ik je: geef een reactie op dit blog, zodat ik kan laten zien dat je mijn mening deelt en ik een vuist kan maken naar politiek Den Haag!

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.